skip to Main Content

Een houtkachel in de tuin, mag dat?

Wat mag er wel niet bij vuurtje stoken in de tuin?

Bent u iemand die graag in de tuin zit en daarbij in de avonduren en gezellig vuurtje stookt? Dan is kiezen voor een houtkachel wellicht echt iets voor u. Maar veel mensen vragen zich af een houtkachel in de tuin wel mag om een gezellig vuurtje te stoken. Zeker gezien de steeds strenger wordende milieunormen. In dit blog geven wij u antwoord op de vraag: ‘een houtkachel in de tuin, mag dat?’ Het antwoord op deze vraag leest u hieronder.

Regels voor een houtvuur in de tuin

Een buitenkachel zorgt met dat flakkerende vuurtje voor extra sfeer in de tuin. Het antwoord op bovenstaande vraag luidt dus: ‘ja, een houtkachel in de tuin is toegestaan’. Maar er gelden wel een aantal regels en afspraken voor het stoken van een hout in uw tuin.

Buitenkachel en vuurkorf

Eigenlijk houdt iedereen wel van een gezellig vuurtje in de tuin. Vuurkorven, gelpotten, vuurpotten en vuurfakkels worden daarom door veel mensen gebruikt. Maar die geven wel een risico voor de omgeving als daarbij het vuur te hoog oplaait. Als u dus een houtkachel aanschaft, weet u zeker dat u het vuur altijd onder controle heeft.

Welke soorten hout stoken?

Ook belangrijk om te weten is dat u niet zomaar alle soorten hout mag stoken in uw houtkachel of vuurkorf. Snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout mag u niet gebruiken als brandstof. Eigenlijk is alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddelen, lijm, beits of verf toegestaan. En liefst dan ook nog alleen droog hout. Droog hout herkent u aan de scheuren in het hout en de losse schors.

Beperk overlast

Dus: ‘een houtkachel in de tuin, mag dat?’ Ja! Maar u snapt dat het daarbij wel gewenst is dat u de overlast voor uw buren en het milieu zoveel mogelijk beperkt houdt. Rook- en stankoverlast en schadelijke stoffen in de lucht moet u tot een minimum beperken. En tot slot adviseren we u om niet te stoken als het mistig of windstil is. Dan blijft de rook enorm lang hangen. En let ook op of het rookkanaal van uw aan alle eisen uit het bouwbesluit voldoet.

Hoe gaat u om met uw houtkachel of vuurkorf in de tuin en hoe doen uw buren dat? Laat het ons weten via het contactformulier hier op de website.

Houtkachel

Geef een reactie

Back To Top